Pilates lajina

Pilates on monipuolinen liikuntamuoto. Sen avulla voidaan kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, kehonhallintaa sekä kehotietoisuutta ja koordinaatiokykyä. Pilates parantaa ryhtiä: kun kehon niveliä ja lihaksia opitaan käyttämään tasapuolisesti, liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja keskivartalon lihakset yhdessä ryhtiä tukevien lihasten kanssa vahvistuvat.

Omassa ohjauksessani keskityn liikesarjoihin, jotka kehittävät kehonhallintaa, parantavat nivelten liikkuvuutta ja lisäävät kehon hyvinvointia.
Hyvän käsityksen pilateksesta saat katsomalla tämän Suomen Pilates Yhdistyksen teettämän videon

keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Pilates, ryhti ja vuorovaikutus



                                               Amy Cuddy (kuva ei ole Nordic Business Forumista). 
                                                                                Kuva Ryan Flash / Flickr

Johtava päivälehti kertoi viime viikolla Helsingissä pidetystä Nordic Business Forumista ja siinä yhteydessä tapahtumassa puhuneesta amerikkalaisesta sosiaalipsykologista Amy Cuddysta. Hänen viestinsä kärki yleisölle oli: ”tarkistakaa ryhtinne!”. Pilatesohjaajan katse poimi viestin välittömästi, sillä pilates jos mikä on kultainen tie parempaan ryhtiin. Lähdinpä tutkimaan Amyn sanomaa vähän lisää ja sain selville, että tämä arvostettu Harvardin professori on kehonkielen ekspertti. Hän uskoo, että kehonkieli vaikuttaa merkittävästi siihen, miten me näemme ja arvioimme muita ihmisiä ja sillä on tärkeä merkitys esim. rekrytointitilanteissa.

Yksi kehonkielen isoista asioista on dominanssi. Ojentuneena maksimipituuteemme olemme vakuuttavampia. Valtaapitäville onkin tyypillistä seistä ryhdikkäästi, hartiat avattuina ja rintakehä ojentuneena. Voimattomuuden tunteen hallitessa ihminen vastaavasti painaa hartiansa lysyyn, kohdistaa katseensa lattiaan ja tekee itsestään pienemmän.

Amy Cuddy on vienyt tutkimuksensa niin pitkälle, että hän on selvittänyt, voidaanko kehonkielen ja asentojen muutoksilla vaikuttaa ihmisen hormonitasoihin. Mitattavina olivat dominanssin tunnetta lisäävä testosteroni sekä stressihormonina tunnettu kortisoli. Hän sai selville, että jo kahdessa minuutissa asennon pitäminen vallassa olevalle tyypillisessä ojennuksessa lisäsi aivojen erittämän testosteronin määrää. Ja huonoryhtinen ”luuseriasento” lisäsi samassa ajassa stressin tunnetta kasvattavan kortisolin määrää. Nämä tutkimustulokset vietiin käytäntöön niin, että vertailtiin työpaikkahaastattelussa hyvässä ryhdissä esiintyneiden menestystä niihin, jotka eivät olleet erityisen tietoisia ryhdistään. Työkokemuksesta ja todistuksista riippumatta henkilöt, jotka ottivat haastattelussa dominoivan asennon, pärjäsivät siinä paremmin kuin huonoryhtiset ja voimattomina esiintyvät.

Hyvä ryhti on siis tie menestykseen ja vaikutusvaltaan! Hyvä ryhti kertoo myös kantajansa hyvinvoinnista. Sitä ei saavuteta ilman kunnossa olevia keskivartalon lihaksia, toimivaa rankaa, hyvin avautuvaa rintakehää, hallittua lantion aluetta. Pilateksessa keskitytään juuri näiden kehon ominaisuuksien kehittämiseen. Suosittelen!

P.S. Amy Cuddyn esityksiä voi seurata sivustolta https://ed.ted.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti