Pilates lajina

Pilates on monipuolinen liikuntamuoto. Sen avulla voidaan kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, kehonhallintaa sekä kehotietoisuutta ja koordinaatiokykyä. Pilates parantaa ryhtiä: kun kehon niveliä ja lihaksia opitaan käyttämään tasapuolisesti, liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja keskivartalon lihakset yhdessä ryhtiä tukevien lihasten kanssa vahvistuvat.

Omassa ohjauksessani keskityn liikesarjoihin, jotka kehittävät kehonhallintaa, parantavat nivelten liikkuvuutta ja lisäävät kehon hyvinvointia.
Hyvän käsityksen pilateksesta saat katsomalla tämän Suomen Pilates Yhdistyksen teettämän videon

maanantai 1. tammikuuta 2018

Kakkupaloja kuluneelta vuodelta


Pieni ja tehokas superpallo, jonka käyttöä kehonhuollossa esitteli Hanna Kanerva.


PilatesHealth-ohjaajakoulutuksen käynnistyessä keväällä 2016 varoitteli  opettajamme Heikki heti alkuun, että "pilates tulee olemaan iso kakku". Olin silloin harrastanut lajia tosissani jo usean vuoden ajan ja kuvittelin tietäväni aika hyvin, mitä pilates on. Kakku ei voisi olla suurensuuri.

Miten oikeassa Heikki olikaan. Lajituntemuksen lisääntyessä pilateksesta on avautunut kerroksia, joita en osannut ajatella olevan olemassakaan. Entistä enemmän koen olevani mukana seikkailussa, jonka nimi on pilates. Seikkailuun kuuluu niin oman kuin ohjattavieni kehon tuntemisen kasvu, liikkeen voiman ja vaikutuksen ymmärtäminen, jatkuvan oppimisen ja oman osaamisen laajentamisen tärkeys. Ja paljon sellaista, jota en välttämättä osaa edes pukea sanoiksi, mutta josta alitajuisesti teen havaintoja seikkailun aikana.

Kuluneena vuonna haukattuja kakkupaloja oli ainakin faskia – tuo salaperäinen hermoja, verisuonia sekä sisäelimiä ympäröivä ja informaatiota välittävä sidekudos, jonka vaikutuksia ei vieläkään tarkkaan tunneta. Kiitos faskiavalistuksesta Tuulia Luomalalle ja Hanna Kanervalle

Helpompia (mutta mehevämpiä) kakkupaloja oli erilaisiin välineisiin perehtyminen: pallolle, kuminauhalle ja Joseph Pilateksen kehittämälle vanteelle (magic circle) suunniteltuja liikesarjoja sain PilatesHealth-ohjaajien jatkokoulutuksesta jaettavaksi kymmenittäin lisää huippuopettajieni Heikki Lempiäisen ja Minna Määtän ansiosta.

Seikkailu jatkuu. Keväällä koulutusohjelmaan kuuluu ainakin raskaana olevien ohjaaminen – osio, jota todella odotan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti