Pilates lajina

Pilates on monipuolinen liikuntamuoto. Sen avulla voidaan kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, kehonhallintaa sekä kehotietoisuutta ja koordinaatiokykyä. Pilates parantaa ryhtiä: kun kehon niveliä ja lihaksia opitaan käyttämään tasapuolisesti, liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja keskivartalon lihakset yhdessä ryhtiä tukevien lihasten kanssa vahvistuvat.

Omassa ohjauksessani keskityn liikesarjoihin, jotka kehittävät kehonhallintaa, parantavat nivelten liikkuvuutta ja lisäävät kehon hyvinvointia.
Hyvän käsityksen pilateksesta saat katsomalla tämän Suomen Pilates Yhdistyksen teettämän videon

sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Pilates vaikuttaa elämänlaatuun

Kuva: Tamara Paz /Flickr

Yhtenä aamuyön hetkenä tuli mieleen, että onkohan kukaan tehnyt tutkimusta siitä, miten pilates vaikuttaa harrastajiensa henkiseen hyvinvointiin. Ihan pikaisella googlauksella (aamulla sitten) löytyikin F. T. D. Vieiran, L. M. Farian, J. I. Wittmannin, W. Teixeiran ja L. A. C. Nogueiran brasilialaisessa Castelo Brancon yliopistossa tekemä tutkimus "The influence of Pilates method in quality of life of practioners". Tutkimus on tehty vuonna 2012.

Tutkimusryhmä havainnoi 74:ää pilateksen harrastajaa, jotka oli jaettu kolmeen eri ryhmään: 
1. niihin, jotka olivat harjoittaneet lajia kolmisen kuukautta
2. niihin, jotka olivat harjoittaneet sitä yli vuoden
3. niihin, jotka olivat joskus harjoittaneet pilatesta, mutta eivät enää tutkimusta tehtäessä.

Tutkittavien ominaisuuksia tarkkailtiin fyysisen toimintakyvyn (physical functioning, PF), yleisen terveydentilan (general health, GH) sekä henkisen hyvinvoinnin (mental health, MH) näkökulmista, ja kaikilla näillä eri osa-alueilla ilmeni kolmen ryhmän kesken merkittäviä eroavaisuuksia. Lajia aikaisemmin harrastaneiden, mutta nyt lopettaneiden ryhmässä oli iältään nuorempia henkilöitä kuin pitkään harrastaneiden ryhmässä. 

Tutkimuksen tuloksina todettiin, että lajia aikaisemmin harrastaneiden, mutta nyt lopettaneiden yleinen terveydentila oli huonompi kuin aloittelijoiden ja pidempään harrastaneiden. Pidempään harrastaneiden henkinen hyvinvointi oli myös parempi kuin niiden, jotka olivat lopettaneet pilateksen harjoittamisen. Fyysisen toimintakyvyn kohdalla ei pitkään harrastaneiden ja harjoitteiden tekemisen lopettaneiden välillä ei ollut merkittäviä eroja.

Pilatesta pitkään harrastaneiden elämänlaatu oli kuitenkin kaikilla osa-alueilla merkittävästi  parempi kuin kahdella muulla ryhmällä, ja pilatesmetodin todettiin kohottaneen erityisesti vanhempien naisten elämänlaatua.  Yksityiskohdista mainittakoon, että niillä rintasyöpäpotilailla, jotka kävivät ohjatuilla pilatestunneilla ja harjoittelivat sen lisäksi vielä kotona, elämänlaatu kohosi selvästi korkeammaksi kuin niillä, jotka tekivät vain kotiharjoitteita.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti