Pilates lajina

Pilates on monipuolinen liikuntamuoto. Sen avulla voidaan kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, kehonhallintaa sekä kehotietoisuutta ja koordinaatiokykyä. Pilates parantaa ryhtiä: kun kehon niveliä ja lihaksia opitaan käyttämään tasapuolisesti, liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja keskivartalon lihakset yhdessä ryhtiä tukevien lihasten kanssa vahvistuvat.

Omassa ohjauksessani keskityn liikesarjoihin, jotka kehittävät kehonhallintaa, parantavat nivelten liikkuvuutta ja lisäävät kehon hyvinvointia.
Hyvän käsityksen pilateksesta saat katsomalla tämän Suomen Pilates Yhdistyksen teettämän videon

torstai 8. joulukuuta 2016

Pilateksen kunniaksi



133 vuotta sitten syntyi pienessä Mönchengladbachin kaupungissa Saksassa poika, joka sai nimekseen Joseph Hubertus Pilates. Poika oli lapsena hyvin sairaalloinen ja poti mm. astmaa, riisitautia ja reumaattista kuumetta. Nämä eivät kuitenkaan häntä lannistaneet vaan, päinvastoin, saivat hänet omistautumaan intensiivisesti oman fysiikkansa kehittämiselle. Tuohon maailmanaikaan hänen liikuntaharrastuksensa olivatkin hyvin monipuolisia, sillä niihin kuului perinteisen voimistelun, akrobatian, hiihdon ja nyrkkeilyn lisäksi myös erilaisia taistelulajeja (esim. jujutsua).

Nykyisin pilateksena tunnetun lajin liikesarjojen aihiot syntyivät Josephin ollessa Man-saarella sotavankina ensimmäisen maailmansodan aikaan. Kuntouttaessaan muita vankeja hän huomasi, miten tietyt liikunnalliset harjoitteet saivat näiden kunnon kohoamaan, ja pian vangit olivat paremmassa kunnossa kuin laitokseen tullessaan. Vapauduttuaan ja palattuaan takaisin Saksaan Pilates alkoi entistä kokonaisvaltaisemmin keskittyä liikesarjojensa kehittämiseen (hän tutki mm. eläinten liikkeitä sekä joogan vaikutuksia).

Myöhemmin, noin vuoden 1925 tienoilla, Joseph Pilates muutti New Yorkiin yhdessä laivamatkalla tapaamansa Claran kanssa. He perustivat liikuntaharjoittelua tarjoavan studion lähelle New Yorkin balettia, ja monet Pilateksen ensimmäisistä oppilaistaan olivatkin New Yorkin baletin tanssijoita. Liikuntaharjoittelussa käytetty menetelmä tunnettiin tuolloin nimellä contrology, ja vasta Pilateksen kuoltua lajin nimi muuttui kehittäjänsä nimeksi. Joseph Pilates kuoli 83-vuotiaana, hän toimi "pilatesohjaajana" kuolemaansa asti.

Huomenna 9.12. on Joseph Pilateksen syntymäpäivä. Sen kunniaksi PilatesHealth-ohjaajat ympäri Suomen järjestävät joulukuun aikana valtakunnallisen Pilatespäivän. Tämä tarkoittaa ohjaajille yhden tai kahden pilatestunnin pitämistä niin, että osallistumismaksut suunnataan jollekin yhteisesti sovitulle hyväntekeväisyyskohteelle. Tänä vuonna se on kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä tukeva Naisten Pankki.

Oman Pilatespäivän tuntini pidän Lauttasaaren Kuntokasinolla (Itälahdenkatu 18 a) lauantaina 10.12.2016 klo 10.30 -11.30. Tunnin osallistumismaksu maksetaan pankkisiirtolomakkeella suoraan Naisten Pankin tilille, ilmoittautumiset kirsi.koskelin@gmail.com. Tervetuloa!

Pilatespäivän tunteja järjestetään monella eri paikkakunnalla, voit etsiä sinua lähinnä olevan tästä http://www.terveysverkko.fi/pilatespaiva

Lähteet: mm. Wikipedia, Wikimedia Commons

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti